wtorek, 26 lutego 2013

Pieczone jabłka i KONKURS Z NAGRODAMI

Pieczone jabłka, niby tylko podgrzane mocniej jabłko. Z piekarnika nie wychodzi tak dobrze jak z dochówki, tyle, że w związku z coraz mniejszą popularnością pieców kaflowych, ciężko o taką w okolicy. Można skonstruować urządzenie do pieczenia jabłek tak jak ja to zrobiłem. Składa się ono z małej doniczki, podstawki pod doniczkę i większej doniczki :) Większą przecinamy w połowie wysokości i wycinamy trójkątne otwory, aby wpadało nam tamtędy powietrze potrzebne dla ognia. Na nią kładziemy podstawkę i przykrywamy mniejszą doniczką. Pod podstawkę umieszczamy źródło ognia np. 3 podgrzewacze. Na podstawkę kładziemy jabłko i przykrywamy mniejszą doniczką.


Tak skonstruowane opiekacze możemy sobie postawić na stole i będą całkiem ładnie wyglądały. W zależności od tego jak starannie zostały wykonane :)

Składniki:
- jabłko
- płatki owiane
- cynamon
- cukier (opcjonalnie)



Przy okazji chciałbym zaprosić wszystkich do konkursu, gdzie dzięki sponsorowi jakim jest sklep http://www.przepisychinskie.pl/ można wygrać całkiem ciekawe nagrody. Serdecznie zapraszam do udziału!

Jedzenie uliczne czyli azjatycki fast food

Wykonanie:
Jabłka obieramy i wydrążamy, aby się pozbyć gniazd nasiennych. Wsadzamy do środka płatki owsiane pomieszane z cynamonem i ewentualnie cukrem. Wkładamy do opiekacza i czekamy :)

W związku z tym, że w składzie jest cynamon, który ma właściwości rozweselające i powoduje lepsze ukrwienie przepis bierze udział w akcji:
Gotujemy z afrodyzjakami

6 komentarzy:

  1. Fajny pomysł :))) szczerze mówiąc do głowy by mi nie przyszło, by taki fajny piecyk do jabłek skonstruować. W każdym razie bomba!

    Dziękuję za dodanie przepisu do mojej Jabłuszkowej akcji, pozdrawiam i czekam na kolejne fajne pomysły :))
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  2. mówisz, że jabłka z doniczki smaczniejsze? :)
    ja piekę jabłka w piekarniku w naczyniu szklanym żaroodpornym i też są dobre, dodaję: cynamon, imbir, ostre chilli też można. bardzo lubię takie jabłka na śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam wypróbuję :)
    zapraszamy do nas, możemy obserwować ;)

    OdpowiedzUsuń