czwartek, 12 lipca 2012

Ciasto kwasowe

Na nazwę miały tutaj wpływ dwa aspekty. Pierwszy to zawartość we wszelkich napojach typu cola składnika, który jest odpowiedzialny za jej poza kulinarne właściwości jakim jest kwas fosforowy. Dzięki niemu takiego napoju możemy używać jako odrdzewiacz, środek do czyszczenia toalet i środek do tępienia robaków. Drugą sprawą która wpłynęła na takie nazewnictwo jest smak czerwonych porzeczek. Owoców, które najlepiej sprawdzają się przy wyrobie domowego wina :)

Składniki:
- 0,5 l napoju typu cola (tylko nie oryginalna :) )
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- ⅔ szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 litra czerwonych porzeczek


Wykonanie:
Mieszamy wszystko prócz porzeczek i wlewamy masę do formy. Sypiemy na wierzch porzeczki i wkładamy do nagrzanego do 180° C na 45 min.

Szybkie ciasta - czyli RATUNKU GOŚCIE!!!

Jemy polskie owoceOrganizator: Aniko

4 komentarze:

  1. Wygląda na to, ze udało mi się poprawić wpis w podsumowaniu akcji. Dziękuję za uwagę!:) Chocliki sa jednak bardzo złośliwe...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pełno ich wszędzie, trzeba być czujnym albo liczyć na życzliwych ludzi ;)

      Usuń
  2. Czemu cola ma być nieoryginalna?

    OdpowiedzUsuń