czwartek, 26 kwietnia 2012

Sernik kryzysowy

Na początku wypadałoby ostro ruszyć z promocją, także większa częstotliwość zamieszczania postów :) Przepis nadesłany przez czytelnika, lekko zmodyfikowany. Wieść głosi, że robią tak w jakiejś wiosce na Małopolsce.

Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- budyń waniliowy
- 3 szklanki cukru
- olej
- kakao
- cynamon

Wykonanie:
Z szklanki mąki, oleju i kakao wyrobić ciasto. Wyłożyć nim dno formy do pieczenie i podpiec w temperaturze 150 stopni C ok 10 minut. Ziemniaki ugotować, rozgnieść, dodać pozostałą mąkę, budyń, cukier i wymieszać. Tak przygotowaną masę położyć na spód kakaowego ciasta, posypać cynamonem i piec w temperaturze 180 stopni C ok 50 min.

W związku z artykułem, który ukazał się niedawno, a także z prośbami, które ukazały się po poprzednim filmiku, wiosną zostały nakręcone dwa filmy. Oto jeden z nich:



Studenckie gotowanie II - odsłona wiosennaOrganizator: awodwanrazc

5 komentarzy:

  1. Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda. Można zaryzykować, że lepszy niż z sera, bo nie taki ciężki ;)
    Vegan Dżihad :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Większość moich przepisów smakuje lepiej niż wygląda :D Dżihad? Nie, nie. Autor bloga nie zachęca do nie nienawiści ze względu na przekonania :)

      Usuń
  2. Tutaj jest napisane zeby ze szklanki mąki,oleju i kakao wyrobic ciasto - czyli trzeba szklanke mąki,oleju i kakao az szklanke tak ?
    i bardzo mnie tez przepis zdziwil ! wyglada cudnie ale oboawiam sie ze moze zabardzo czuc te ziemniaki ? Jaki os jest w smaku ? faktycznie jest dobry czy jednak czuc ziemniaki ?:P:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli ze szklanki mąki, ilości oleju potrzebnej do wyrobienia ciasta i kakao potrzebnej do nadania smaku. Z ziemniakami to zależy od odmiany. Budyń robi swoje jednak w tej kwestii, żeby jeszcze trochę podrasować można dodać trochę soku cytrynowego ;)

      Usuń
  3. Twoja strona jest rewelacyjna:)

    OdpowiedzUsuń