Choć tutaj Portugalczycy mogliby się nie zgodzić co do nazwania marchewki warzywem. W każdym razie wybieramy te, które mają w sobie dużo cukru i cały problem polega na tym, aby umiejętnie go z nich wydobyć. Może być równie kolorowo, co w przypadku kandyzowanych skórek.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- budyń waniliowy
- 325 ml wody
- 1/5 szklanki oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- marchewka
- burak
- cebula
Wykonanie:
Buraka, marchewkę i cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzany olej chwile mieszając i zmniejszamy ogień mieszając od czasu do czasu. pozostałe składniki mieszamy razem i dodajemy warzywa. Ja dodałem najmniej cebuli, a postawiłem głównie na buraka, ale można eksperymentować z różnymi proporcjami, jak i składnikami. Ciasto wlewamy do foremki, którą umieszczamy w piekarniku, albo w prodiżu. Ja ostatnio dostałem w prezencie taki podłużny za który bardzo dziękuję :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz