czwartek, 14 lutego 2013

Kartofelki marcepanowe

W związku z tym, że luty jest miesiącem, w którym przypadają dni związane z dotkniętymi ciężkimi chorobami w Dniu Chorych na Epilepsję, a przed dzień Międzynarodowego Dnia Walki z Rakiem Dzieciństwa umieszczam przepis na deser, który ze względu na swój zapach kojarzony jest z walką z rakiem, niestety niedozwolony w stosowanej u chorych na padaczkę diecie ketogennej.

Składniki:
- 1,5 szklanki cukru pudru
- łyżka margaryny
- 1 szklanka mąki
- ⅓ szklanki wody
- aromat do ciasta migdałowy
- kakao



Wykonanie:
Wodę z margaryną podgrzewamy i dodajemy cukier, mąkę i aromat. Ugniatamy na równomierną masę, formujemy kulki i obtaczamy w kakao.

Wegański karnawałOrganizator: Magdalena

Studenckie GotowanieOrganizator: michalina

Szybkie ciasta - edycja karnawałowa

6 komentarzy:

  1. Strasznie długo czekałam na marcepan i super piękne te kartofle a ta maselniczka, cukierniczka, waza dla lalek barbie czy do czegokolwiek to służy to najpiękniejsze naczynie jakie pokazałeś przez bloga, nawet ładniejsze od moich talerzyków ;o)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wyglądają, jak ziemniaczki:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Oooo ciekawe :) Uwielbiam marcepan ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jutro rano ocenimy na razie jestem ciekawa efektu...

    OdpowiedzUsuń
  5. Nic nie wyszło , nawet się nie udało z tego uformować jednej kulki .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czegoś za dużo. Jak za rzadkie, to płynów. Trzeba wtedy czegoś dosypać. Trochę mąki załatwiłoby sprawę.

      Usuń