środa, 6 lutego 2013

Smażone pierożki z marcepanem czyli tłusty czwartek

Jutro kolejna świecka tradycja i tak oto piekarze i cukiernicy niezależnie od wyznania zjednoczeni pod jednym sztandarem jakim jest polski złoty, zasypią rynek wypiekami. Ubiegłoroczne testy pokazały, że jedna z sieci handlowych doszła do takiej perfekcji w robieniu pączków, że robią prawie tak dobre jak jedna ze słynnych cukierni. Naturalnie dużo tańsze :) Ja postanowiłem z tej okazji przygotować coś po swojemu.

Przy okazji wywiad jaki w wigilię został puszczony w polskim radio, a którego kopię udało mi się otrzymać :)


Składniki:
- 3 szklanki mąki
- szklanka wrzącej wody
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki kaszy manny
- pół kostki margaryny
- 6 łyżek cukru pudru
- pół szklanki zimnej wody
- aromat do ciasta migdałowy


Wykonanie:
Z kaszy manny, margaryny, cukru pudru i zimnej wody wyrobić jednolitą masę, do której należy dodać aromatu do ciast. Do mąki dodać wrzącą wodę i wyrobić ciasto. Dodać proszku do pieczenia i dalej wyrabiać. Ciasto rozwałkować, wykrawać kółka za pomocą szklanki, ładować do środka masę z kaszy, zakleić i smażyć na głębokim oleju.

Awangarda SmakuCiastka na jeden kęs - NAGRODA

1 komentarz:

  1. Gratuluje pomysłu,naprawde świetny!!!
    Zapisuje przepis i przy najbliższej okazji go wykonam!

    info@select-catering.de

    OdpowiedzUsuń