środa, 3 października 2012

Szarlotka z pigwą i KONKURS

W związku z dostrzeżeniem w jednym z mijanych parków krzaków pigwy, a także natchniony skutkami pogody oraz szalejących bakterii postanowiłem zebrać worek tych owoców i oprócz dodatku do herbaty w postaci zasypanych cukrem plasterków dorzucić trochę do szarlotki z dziko rosnących jabłek wzbogacając jej smak. Przepis banalny i mało pracochłonny, a co najważniejsze ciężko go zepsuć, o ile nie będziemy zbytnio kombinowali z nadzieniem, które musi być soczyste. Ciasto wyszło bardzo smaczne choć niektórzy z poczęstowanych uroili sobie, że w swym szukaniu ciekawych składników inspiruje się książką "Natural Harvest" autorstwa Paula Photenhauer'a i nie chcieli ryzykować :) Ci, którzy spróbowali, nie żałowali :)

Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki kaszy manny
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kg jabłek
- kilka owoców pigwy
- margaryna do pieczenia


KONKURS

Zanim przejdziemy dalej chciałbym Ogłosić konkurs z nagrodami!!! Więcej szczegółów otrzymacie jeśli klikniecie na baner poniżej:
Kinowe inspiracje - KONKURS

Wykonanie:
Suche składniki mieszamy. Jabłka i pigwę obieramy. Jabłka trzemy na tarce a pigwę pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Owoce mieszamy ze sobą. Smarujemy blachę margaryną i sypiemy warstwę składników suchych.
Ja zrobiłem 3 warstwy ciasta i 2 jabłek według takiego schematu:
CCCCCCCCC
JJJJJJJJJJJJJJJJ
CCCCCCCCC
JJJJJJJJJJJJJJJJ
CCCCCCCCC

ale można zrobić 2 do 1:

CCCCCCCCC
JJJJJJJJJJJJJJJJ
CCCCCCCCC

Na wierzch dajemy trochę pokrojonej w plasterki margaryny. Sok z jabłek wsiąknie w czasie pieczenia w suche składniki więc radzę go nie odsączać :) Pieczemy ok 40 min w 180°C

Przepis bierze udział w akcjach:
Słodkie jabłuszka

Chrapka na jabłka!Organizator: miszmasz




4 komentarze:

  1. kwaśna pigwa cudnie pasuje do słodkiego ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  2. strasznie bym chciala spróbować takiego ciasta z pigwą, bo jeszcze nie jadłam takiego... miałam kiedys na dzialce krzak pigwy, ale wtedy jeszcze do głowy mi nie przyszło żeby wykorzystać ją do wypieków

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jako coś co miałoby stanowić bazę, to bym się porządnie zastanowił, ale jako dodatek, jak najbardziej.

      Usuń
  3. Cześć!
    Zapraszam zapraszam do udziału w organizowanej przeze mnie na vegespot.pl akcji kulinarnej "Kiełkuj kiełka!".
    Gromadzimy tam wegańskie przepisy na surówki, sałatki, koktajle, przystawki, obiady i śniadania oraz inne pomysły z wykorzystaniem kiełków. Udokumentowane zdjęciami wskazówki dotyczące hodowli, również są mile widziane.
    Kiełkuj kiełka i baw się dobrze!

    http://vegespot.pl/akcje/15/kielkuj-kielka/

    OdpowiedzUsuń