Desery na depresję to kolejna odsłona Kryzysowej Książki Kucharskiej. Tym razem skupiam się na deserach, które w czasie depresji ekonomicznej pozwolą nam osłodzić trochę życie. Przepisy będę umieszczał trochę rzadziej, bo co za dużo to nie zdrowo :), ale zachęcam do regularnego sprawdzania.

poniedziałek, 1 sierpnia 2022

Affogato

Z okazji ciężkiego poniedziałku. Wszystkie poniedziałki są ciężkie, ale mój jest ciężki bardziej, bo po urlopie, dlatego sama kawa nie wystarczy. Nie dość, że po urlopie, to jutro wracają upały, dlatego trzeba dowalić do kawy gałkę loda. Nie jest to nic odkrywczego, bo podają takie we Włoszech. Nikt nie wie od kiedy, ale nie wcześniej niż XX wiek, kiedy wynaleziono ekspres do kawy.
Affogato jest przedmiotem ciągłej debaty, czy jest to napój, czy deser. Na potrzeby bloga jestem #teamdeser.

Składniki:

- bardzo mocna kawa
- gałka loda


Wykonanie:

Gałkę loda wrzucamy do szklanki i zalewamy kawą. Można zimną, można ciepłą, ale jak zalejecie ciepłą to Wam zdjęcie nie wyjdzie :)
Niezależnie czy kupimy napój, czy deser, sposób postępowania jest taki sam. Najpierw jemy loda, a potem zapijamy dosłodzoną przez rozpuszczający się lód kawą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz