Desery na depresję to kolejna odsłona Kryzysowej Książki Kucharskiej. Tym razem skupiam się na deserach, które w czasie depresji ekonomicznej pozwolą nam osłodzić trochę życie. Przepisy będę umieszczał trochę rzadziej, bo co za dużo to nie zdrowo :), ale zachęcam do regularnego sprawdzania.

niedziela, 26 kwietnia 2020

Bezglutenowe gofry gryczane na zakwasie

Z tego ciasta były już bliny, chleb, focaccia, ale kiedy sprzedałem temat w pracy, to Hania powiedziała, że wychodzą z tego świetne gofry. Korzystając z weekendu, spróbowałem i efekt jest zadowalający.

Składniki:
- kasza gryczana niepalona


Wykonanie:
Surową kaszę zalewamy wodą tyle, żeby ją przykryła. Po 24 godzinach miksujemy i zostawiamy na noc, żeby jeszcze trochę popracowało. Rano możemy dodać cukru, ale nie musimy. Wlewamy gęste ciasto do gofrownicy i pieczemy. Muszę powiedzieć, że bardzo dobrze się pieką i nie rozklejają.

1 komentarz:

  1. Proponuję dodać ziół i soli, a potem posmarować pastą warzywną lub czymś podobnym. U mnie np zioła toskańskie, a na wierzch awokado i pomidory.

    OdpowiedzUsuń