Desery na depresję to kolejna odsłona Kryzysowej Książki Kucharskiej. Tym razem skupiam się na deserach, które w czasie depresji ekonomicznej pozwolą nam osłodzić trochę życie. Przepisy będę umieszczał trochę rzadziej, bo co za dużo to nie zdrowo :), ale zachęcam do regularnego sprawdzania.

czwartek, 19 stycznia 2017

Czekolada po aztecku

Jest takie przysłowie:  
Nie niszczy się miłości małżeństwem, a kawy cukrem.
Ja bym jeszcze dodał, "czekolady mlekiem."

Historia napoju, który Wam dzisiaj przedstawie ma ok. 4000 lat. Co prawda w tej wersji, jest nieco młodszy, ale tak naprawdę była to niewielka zmiana. Na terenie obecnej Ameryki Łacińskiej przygotowywano napój z startych ziaren kakaowca. Legenda głosi, że Aztekowie pili takowe przed bitwą. I tak sobie wszyscy pili napój który poprawiał samopoczucie, dodawał energii, a przede wszystkim był bardzo aromatyczny aż przyjechał głupi biały człowiek i dolał do niego mleka :) Koniec bajki :)

Składniki:
- 3 łyżeczki kakao
- pół łyżeczki chilli
- 250 ml wody


Wykonanie:
Kakao i chilli zalewamy wrzącą wodą i mieszamy.

2 komentarze: