U babci na działce tyle cukinii, że nikt nie nadąża z jakimkolwiek przetworzeniem. Nazrywałem trochę kwiatków, które są używane np. we włoskiej kuchni. Sama akcja wkładaniu kwiatków do pączków nie jest nowa, bo w naszym kraju uznawane za prawdziwe są te, wypełnione ucieranymi z cukrem płatkami róży. Bardzo podobne są chińskie pączki, które nie są co prawda smażone tylko robione na parze, ale z podobnego ciasta i wypełnione kwiatami lotosu.
Składniki:
Składniki:
- drożdże
- woda
- cukier
- kwiaty cukinii
Wykonanie:
Drożdże rozrabiamy w małej ilości ciepłej wody. Najlepsza temperatura to taka, w której możemy trzymać rękę. Dodajemy cukier, łyżeczkę mąki i czekamy chwilę aż się coś ruszy :) Dosypujemy mąki, dolewamy wody i cukru i ugniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż urośnie.
Bierzemy kawałki ciasta, wsadzamy w nie kwiaty, formujemy kulki i smażymy na głębokim oleju.
Bierzemy kawałki ciasta, wsadzamy w nie kwiaty, formujemy kulki i smażymy na głębokim oleju.
bardzo ciekawy pomysł :)wiem że nikt nie przepada za zostawianiem linkow do siebie, ale w innym wypadku ciężko byłoby sie nam wszyskim znależć :)
OdpowiedzUsuńmam nadzieję że sie nie gniewasz :) (u mnie kuchnia moda kosmetyki ) i jeszcze dwa dni konkursu zapraszam link na dole posta :)
mybeautyjoy.blogspot.co.uk
Już po świętach, teraz trzeba trochę o siebie zadbać, prosimy o przepisy dietetyczne.
OdpowiedzUsuń