Jutro kolejna świecka tradycja i tak oto piekarze i cukiernicy niezależnie od wyznania zjednoczeni pod jednym sztandarem jakim jest polski złoty, zasypią rynek wypiekami. Ubiegłoroczne testy pokazały, że jedna z sieci handlowych doszła do takiej perfekcji w robieniu pączków, że robią prawie tak dobre jak jedna ze słynnych cukierni. Naturalnie dużo tańsze :) Ja postanowiłem z tej okazji przygotować coś po swojemu.
Przy okazji wywiad jaki w wigilię został puszczony w polskim radio, a którego kopię udało mi się otrzymać :)
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- szklanka wrzącej wody
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki kaszy manny
- pół kostki margaryny
- 6 łyżek cukru pudru
- pół szklanki zimnej wody
- aromat do ciasta migdałowy
Wykonanie:
Z kaszy manny, margaryny, cukru pudru i zimnej wody wyrobić jednolitą masę, do której należy dodać aromatu do ciast. Do mąki dodać wrzącą wodę i wyrobić ciasto. Dodać proszku do pieczenia i dalej wyrabiać. Ciasto rozwałkować, wykrawać kółka za pomocą szklanki, ładować do środka masę z kaszy, zakleić i smażyć na głębokim oleju.
Przy okazji wywiad jaki w wigilię został puszczony w polskim radio, a którego kopię udało mi się otrzymać :)
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- szklanka wrzącej wody
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki kaszy manny
- pół kostki margaryny
- 6 łyżek cukru pudru
- pół szklanki zimnej wody
- aromat do ciasta migdałowy
Wykonanie:
Z kaszy manny, margaryny, cukru pudru i zimnej wody wyrobić jednolitą masę, do której należy dodać aromatu do ciast. Do mąki dodać wrzącą wodę i wyrobić ciasto. Dodać proszku do pieczenia i dalej wyrabiać. Ciasto rozwałkować, wykrawać kółka za pomocą szklanki, ładować do środka masę z kaszy, zakleić i smażyć na głębokim oleju.
Gratuluje pomysłu,naprawde świetny!!!
OdpowiedzUsuńZapisuje przepis i przy najbliższej okazji go wykonam!
info@select-catering.de